“Unheimisch, onweerstaanbaar komisch en opwindend”

“Unheimisch, onweerstaanbaar komisch en opwindend”

wijs-bloed-ckSchrijver, dichter en criticus Rob Schouten leidde voor ons het meesterlijke debuut van één van de grote vertellers van de vorige eeuw uit de Verenigde Staten in: Wijs bloed van Flannery O’Connor.

“Misbruik door kerkelijke ambtsdragers, islamitisch fundamentalisme dat het Westen bereikte, en bij ons een boek als Knielen op een bed violen van Jan Siebelink hebben onze aandacht weer gericht op dat oude organisme waarover Godfried Bomans ooit opmerkte dat het ‘groeit met de tijd. Blijft het stabiel, dan sterft het. Wil het voortleven, dan moet het kunnen veranderen’. En veranderen deed het, dat zal zelfs de ergste atheïst niet ontkennen. In die hervonden wereld past ook de roman Wijs bloed van Flannery O’Connor, haar debuut uit 1949, gepubliceerd in 1952, een van de opmerkelijkste literaire producten die het naoorlogse Amerika heeft opgeleverd. Een boek over fundamentalisme en sektarisme, over religieuze obsessies en bedrog, over kuisheid en seksualiteit, over exaltatie en zelfverminking, kortom met een verhaal dat je niet snel vergeet. Geschreven met de raakheid van Amerikaanse schrijvers en de diepte van Dostojevski.”

Lees hier de hele inleiding. Het boek is hier te bestellen.