Een les voor het sterven: Pijnlijk actueel

Een les voor het sterven: Pijnlijk actueel

In De Groene Amsterdammer van deze week een dossier getiteld ‘De zwarte stem’ met daarin ook een artikel van Karin Amatmoekrim over de actualiteit van Ernest J. Gaines roman Een les voor het sterven.

‘De discussie die het boek opwerpt over de ongelijke verdeling van macht, waarin witte mannen beslissen over het lot van zwarte jongens, is pijnlijk actueel. Op sociale media worden tegenwoordig talloze filmpjes gedeeld door bezorgde burgers, zowel in Amerika als hier in Nederland, van politiegeweld tegen zwarte mannen. Zelf zag ik er een waarin een jongen door een agent in de rug werd geschoten. Hij viel neer, het gezicht naar de grond. De agent liep op zijn gemak op het lichaam toe en schoot nog één, twee keer in de al stille rug. De dode jongen, zo bleek achteraf, werd aangehouden omdat hij een defect knipperlicht had. Zwarte jongens in Amerika weten één ding zeker: er is geen gevaar­lijker situatie voor mannen zoals zij dan in het gezelschap van een witte, gewapende agent. Het is een reële angst die generaties teruggaat en waarvan Een les voor het sterven doortrokken is. Gaines verbindt in het boek dat historische besef met een onverbiddelijke tijdloosheid.’

Het hele artikel is hier te lezen. Een les voor het sterven verschijnt dit voorjaar voor het eerst in het Nederlands, in de vertaling van Samuel Vriezen en ingeleid door Karin Amatmoekrim. Het boek wordt gepresenteerd tijdens de feestelijke lancering van Uitgeverij Bananafish op 4 februari in Tuschinski, Amsterdam.