Michael Muhammad Knight in Nederland

Michael Muhammad Knight in Nederland

Van 20 tot 25 april bezoekt romanschrijver, essayist en islamdeskundige Michael Muhammad Knight Nederland op uitnodiging van het Internationaal Literatuurfestival Utrecht (ILFU) en Uitgeverij Bananafish. Het is voor het eerst dat hij ons land aandoet.

Amerikaan Michael Muhammad Knight bekeerde zich op zijn vijftiende tot de islam, nadat hij geïnspireerd was geraakt door Public Enemy en Malcolm X. In 2007 debuteerde hij als schrijver met Taqwacore, een roman waarin ‘islam’ en ‘punk’ moeiteloos in elkaar overlopen. Het verhaal over soefi’s met hanenkammen, sjiitische skinheads en radicaalfeministische moslima’s sloeg in als een bom. Als hedendaagse Catcher in the Rye is het boek een inspiratiebron geworden voor jonge moslims die hun plek proberen te vinden in de westerse samenleving en op zoek gaan naar een eigen interpretatie van de islam. Over de moslimpunkscene die naar aanleiding van het boek ontstond werd zelfs een documentaire gemaakt. “Dit boek brandt,” concludeert Abdelkader Benali in zijn voorwoord bij de Nederlandse vertaling.

Sindsdien schreef Knight nog tien boeken waarin hij de islam op volstrekt eigen wijze onderzoekt. Met veelbesproken titels als Why I Am a Salafi, William S. Burroughs vs. the Qur’an en Tripping with Allah weet hij inmiddels een groot publiek te bereiken en het begrip van islam te verbreden. Taqwacore verscheen onlangs voor het eerst in een Nederlandse vertaling bij Bananafish. Naar aanleiding daarvan bezoekt Knight nu eindelijk ook Nederland om over zijn werk te praten.

Op vrijdag 22 april zal Knight voordragen en geïnterviewd worden tijdens het Internationaal Literatuurfestival Utrecht tijdens een avond waarin de roman als literaire vorm onderzocht wordt. Twee dagen later zal hij in De Balie het gesprek aangaan met Naeeda Aurangzeb over de relevantie van zijn werk voor het Europa en Nederland van nu.

Bekijk hier een interview met Knight bij Q van het Canadese omroepnetwerk CBC.