“Zonder boeken zou het leven een vergissing zijn”

“Zonder boeken zou het leven een vergissing zijn”

“Nietzsche said without music life would be a mistake. To me, without books life would be a mistake.”

Tijdens een gesprek met schrijver en filmmaker Lawrence Bridges gaat Ernest J. Gaines in op zijn motivatie om te schrijven en het belang van zijn grote roman Een les voor het sterven. Veel van zijn zwarte generatiegenoten in Louisiana konden niet lezen, laat staan schrijven. Het onderwijs voor Afro-Amerikanen was slecht en de bibliotheek was voor hen in zijn thuisstaat niet toegankelijk. Pas na een verhuizing naar California kreeg hij toegang tot de bibliotheek en daarmee tot literatuur, waaraan hij vervolgens verslingerd raakte. Zo las hij graag werk van Tsjechov, Tolstoj, Poesjkin en Steinbeck, maar hij miste ook iets in die teksten:

“Wat ik miste in de boeken die ik las, was dat ze niet gingen over mijn mensen. Ik vond mezelf niet terug in dat werk.”

De klassieke auteurs leerden hem hoe hij een verhaal moest schrijven, maar voor de inhoud moest hij bij zijn eigen geschiedenis te rade gaan. Zijn antwoord was een inmiddels veelvuldig bejubeld oeuvre, waarvan Een les voor het sterven het hoogtepunt vormt. Die roman is sinds dit jaar voor het eerst in het Nederlands beschikbaar. De Nederlandse editie wordt deze zomer door boekhandels in Nederland en België extra uitgelicht als onderdeel van de Schwob-selectie van het Nederlands Letterenfonds. De roman werd ingeleid door Karin Amatmoekrim, die wijst op de tijdloosheid, maar juist ook op de actualiteit van het werk.

Komende maand leidt Amatmoekrim als aftrap van de Schwob-zomeractie een leesclub over Een les voor het sterven. Schrijf je daarvoor nu in en ontvang het boek ter voorbereiding thuisgestuurd. De leesclub vindt plaats op zondagmiddag 19 juni in het centrum van Utrecht.