Stierensumo

Yasushi Inoue
Ingeleid door Ivo Smits
Vertaald uit het Japans door Jacques Westerhoven

Een schijnbaar lichtvoetige novelle over het waagstuk van een jonge journalist.

‘Als de penseelstreken van een minimalistisch schilderij licht Inoue’s spaarzame proza visuele details uit… Maar als hij het desolate stadslandschap van het naoorlogse Japan beschrijft, gaat zijn ware interesse dieper: de effecten van de oorlog op het nationale bewustzijn.’ – The Independent

‘Een verhaal dat de lezer nog lang bijblijft.’ – The Japan Times

 

Tsugami, de jonge hoofdredacteur van een gloednieuwe krant in het Osaka van vlak na de oorlog, laat zich overhalen om een traditioneel Japans stierengevecht te organiseren. Het stierensumotoernooi moet flink wat geld opbrengen en een publiciteitsstunt voor de krant worden. Maandenlang neemt deze onderneming hem volledig in beslag, waardoor de relatie met zijn geliefde, Sakiko, danig onder druk komt te staan. Terwijl, en misschien omdat, de tegenslagen zich opstapelen, bijt Tsugami zich steeds maar meer vast in dit riskante project.

Bij het lezen van Stierensumo dringen zich associaties op met Willem Elsschots Kaas. Tsugami’s goede eigenschappen keren zich tegen hem als hij zich op voor hem onbekend commercieel terrein begeeft. Met een lichte toets schetst Inoue een lokale situatie, die door zijn aanpak een bredere betekenis krijgt. Inoue won met dit boek de prestigieuze Akutagawa-prijs en vestigde meteen zijn naam als literair auteur.

_

VERSCHIJNT 28 mei

Paperback
112 pagina’s
12,5 × 20 cm
ISBN 978-94-92254-18-4
Prijs € 12,50

Hardcover met stofomslag
112 pagina’s
12,5 × 20 cm
ISBN 978-94-92254-20-7
Prijs € 17,50