Een les voor het sterven

lesvhstervenErnest J. Gaines
Ingeleid door Karin Amatmoekrim
Vertaald uit het Engels door Samuel Vriezen

Het alom gelauwerde Een les voor het sterven beschrijft de relatie tussen een jonge zwarte man op death row en zijn docent in het Amerika van de jaren veertig.

‘Verbluffend sterk (…). Juist door die vaak neutraal-beschrijvende toon, waaruit soms een doffe gelatenheid klinkt, maakt dit bijna vergeten boek grote indruk.’ – Jan Donkers in De Volkskrant

‘Deze fantastische, ontroerende roman is nu al een klassieker, een boek dat gelezen, bediscussieerd en bestudeerd zal worden langer dan wij zullen leven.’
Chicago Tribune

‘Een les voor het sterven bevestigt Ernest J. Gaines’ positie als een van Amerika’s belangrijkste schrijvers.’
Boston Globe

Als de zwarte jongeman Jefferson ter dood veroordeeld wordt nadat hij ten onrechte beschuldigd is van de moord op een blanke caféhouder, neemt dorpsleraar Grant Wiggins onder druk van zijn omgeving de taak op zich om hem op death row te begeleiden. Wiggins is een bittere, voor een Afro-Amerikaan maximaal opgeleide man. Hij verzet zich in stilte tegen zowel de segregatie, in het besef daar niets aan te kunnen veranderen, als tegen zijn eigen achtergrond. De maar matig vrome intellectueel die liever James Joyce leest dan de Bijbel haat zijn baan en koestert een diepgeworteld wrok jegens zijn culturele en sociale erfenis, zonder dat hij bij machte is om die te veranderen. Zijn ingehouden woede komt er pas uit als hij een tweetal 316 mulatten racistische taal hoort uitslaan in een kroeg en hen bijna vermoordt.

Sinds zijn advocaat hem ‘een varken’ noemde tijdens zijn verdediging, is Jefferson zichzelf als zodanig gaan beschouwen.Zijn peetmoeder Miss Emma wil echter dat hij als een man zijn dood tegemoet zal treden. Aan de lessen van de vrome, simpele dorpspastoor heeft Jefferson weinig. Wiggins weet hem echter, ondanks zichzelf, uiteindelijk te doen inzien dat hij een volwaardig mens is en hem op te trekken uit zijn depressie en zelfhaat.

Een les voor het sterven is een aangrijpende vertelling over het gesegregeerde Amerika van de jaren veertig, een icoon uit het Afro-Amerikaanse schrijven van grootmeester Ernest J. Gaines.

_

Paperback
296 pagina’s
12,5 × 20 cm
ISBN 978-94-92254-03-0
Prijs € 18,–

Luxe editie in linnen gebonden
in een oplage van 75 exemplaren
296 pagina’s
12,5 × 20 cm
ISBN 978-94-92254-08-5
Prijs € 50,–