De plaats

covers3De plaats van de Uruguayaanse cultschrijver Mario Levrero is de ultieme samenkomst van Sartres hel en Kafka’s slot.

‘Werkelijk aanstekelijke magie’ (…) ‘Bij Levrero hoeft de lezer zich nooit af te vragen waaróm hij dit boek eigenlijk leest. De ervaring ervan is haar eigen antwoord – ook al is dat ‘geen antwoord’. Levrero staart zich niet blind op de literatuur, maar verandert de wereld van de lezer.’
– Ger Groot in NRC Handelsblad

‘Het boek heeft ontegenzeggelijk iets unheimlichs en Kafkaiaans, maar er blijkt evengoed een gezond gevoel voor humor uit, want Levrero was allesbehalve van het zwartgallige type.’
– Marijke Arijs in De Standaard der Letteren

‘Een deel van mij is in De plaats achtergebleven.’
– Carolina Trujillo

De plaats verschijnt in de vertaling van Mariolein Sabarte Belacortu en met een voorwoord van Carolina Trujillo.

De plaats van de Uruguayaanse cultschrijver Mario Levrero is de ultieme samenkomst van Sartres hel en Kafka’s slot. Het is het sterk filmische verhaal van een man die in een onbekende kamer wakker wordt om vervolgens vast te stellen dat die kamer enkel blijkt te zijn omgeven door soortgelijke kamers, die allemaal maar in één richting te doorkruisen zijn. Sommige kamers worden bewoond door onverstaanbare vreemde mannetjes en vrouwtjes, andere staan leeg op een door obscure machten geplaatste kop koffie na. Maar nooit bieden ze enige ontspanning of perspectief op ontsnapping. De plaats is een zoektocht naar een uitweg – uit het leven, uit die plaats, en naar het zelf. Een even verontrustend als fantastisch existentieel onderzoek en een even gruwelijke als hilarische nachtmerrie.

Mario Levrero (Montevideo, 1940-2004) schreef tussen 1968 en 2004 aan een uitgebreid oeuvre van verhalen, columns en romans. Daarnaast was hij fotograaf, humorist, boekverkoper, kruiswoordpuzzelschrijver en scenarist voor strips. Aan het einde van zijn leven ontpopte hij zich bovendien tot docent middels een schrijfworkshop waarmee hij de huidige generatie Uruguayaanse schrijvers blijvend heeft beïnvloed. Met deze uitgave verschijnt Levrero’s werk voor het eerst in het Nederlands.

De plaats, Mario Levrero
Ingeleid door Carolina Trujillo
Vertaald uit het Spaans door Mariolein Sabarte Belacortu

Paperback
140 pagina’s
12,5 x 20 cm
ISBN 978-94-92254-02-3
Prijs € 15,-

Luxe editie in linnen gebonden
In een oplage van 75 exemplaren
140 pagina’s
12,5 x 20 cm
ISBN 978-94-92254-10-8
Prijs € 50,-