Omeros

Derek Walcott
Vertaald uit het Engels door Han van der Vegt

Het epische gedicht van Nobelprijswinnaar Walcott opnieuw vertaald en nu voor het eerst in een tweetalige uitgave.

‘Een constante bron van verrassing en verrukking van strofe tot strofe, muziek die zo subtiel is, zo gevarieerd en zo uitmuntend correct dat zij nooit, in meer dan achtduizend regels, een valse noot aanslaat.’
– Bernard Knox, The New York Review of Books

‘Geen dichter evenaart Walcott in humor, emotionele diepte en overdadige vindingrijkheid in taal. Hij verbeeldt de gedachten van zijn hoofdpersonages meesterlijk en verplicht de lezers zijn snelle veranderingen en ideeën vorm te laten krijgen in hun geest.’
– Mary Lefkowitz, The New York Times Book Review

‘Een van de beste gedichten van onze tijd.’
– John Lucas, New Statesman and Society

Het vijfdelige Omeros is losjes gebaseerd op Homeros’ Odyssee. De moderne bewerking van het klassieke epos speelt zich grotendeels af aan het einde van de twintigste eeuw op het eiland Sint Lucia, waar Walcott vandaan komt. Het eiland staat ook wel bekend als ‘the Helen of the West Indies’, omdat Frankrijk en Engeland voortdurend streden om de macht over de kolonie, die op een strategische positie lag.

Omeros is verdeeld in vijf boeken, waarin drie grote verhaallijnen worden gevolgd: die van vissers Achille en Hector en hun rivaliteit vanwege hun liefde voor Helen; het verhaal van Major Plunkett en zijn vrouw Maud die op Sint Lucia wonen, en het autobiografische verhaal van de schrijver. Met Omeros creëerde Walcott een van de belangrijkste literaire werken van de twintigste eeuw. De postkoloniale herschrijving van Homeros’ Odyssee onderzoekt zowel het koloniale verleden als het complexe heden van de Caraïbische eilanden, het verdwijnen van de inheemse bevolking en de tragiek van Afrikaanse slaven.

Voor deze editie is Omeros opnieuw vertaald door Han van der Vegt. Nooit eerder verscheen het gedicht in zo’n prachtige tweetalige editie.

VERSCHIJNT 27 MEI 2017

Paperback
640 pagina’s
12,5 × 20 cm
ISBN 978-94-92254-04-7
Prijs € 39,90

Luxe editie in linnen gebonden
in een oplage van 50 exemplaren
640 pagina’s
12,5 × 20 cm
ISBN 978-94-92254-12-2
Prijs € 75,–