Onder de zoden

covers6Máirtin Ó Cadhain
Ingeleid door Rashid Novaire
Vertaald uit het Iers Gaelic door Alex Hijmans

In deze prachtige vervreemdende roman groeit een dorpskerkhof uit tot een broeinest van roddel en intrige.

‘Iedereen mag hier dan dood zijn, Onder de zoden barst van het leven.’
Washington Post

‘Een kakofonie aan stemmen die een plaats en haar mensen onthullen. Deze wereld is treurig en prachtig, en het gesprek mateloos vermakelijk.’
The Boston Globe

‘Hebben ze me nou in het perceel van een pond of in dat van vijftien shilling gegooid?’ luidt de vrij briljante openingszin van Onder de zoden. Caitríona, een van de hoofdpersonen, stelt zichzelf de vraag liggend in haar grafkist.

Onder de zoden is een verhaal vol duistere satire. De verhalen en intriges die zich hebben afgespeeld in een afgelegen streek op het Ierse platteland zetten zich voort in de kleigrond van de begraafplaats. Met als enige verschil dat de doden voor hun gekonkel overgeleverd zijn aan hun directe buren, want lijken kunnen zich nu eenmaal niet meer verplaatsen. Voor nieuwtjes zijn ze afhankelijk van verse lijken.

De zussen Caitríona en Nell gunden elkaar bij leven het licht in de ogen al niet, maar eenmaal onder de zoden kan Caitríona niet wachten op het moment dat ook Nell sterft zodat ze verder kunnen gaan met ruziemaken. Via de animositeit van deze zusters leert de lezer de streek en het politieke klimaat bovengronds kennen aan de hand van de hilarische postume gesprekken.

Onder de zoden geeft ons een intieme kijk in het Ierse platteland van tijdens de oorlog.

VERSCHIJNT 15 September 2017

Paperback
416 pagina’s
12,5 × 20 cm
ISBN 978-94-92254-06-1
Prijs € 20,–