Taqwacore

covers7Michael Muhammad Knight
Ingeleid door Abdelkader Benali
Vertaald uit het Engels door Krijn Peter Hesselink

Taqwacore brengt een fictieve subcultuur in beeld van jonge moslimpunks; vrome moslims die de dagelijkse gebeden combineren met een anarchistische levenshouding en de hiërarchische structuur van de islam bevragen.

Catcher in the Rye voor jonge moslims.’
– Carl Ernst, specialist Islamstudies

‘Een van de meest nodige en, paradoxaal genoeg, hoopvolle schrijvers van Barack Obama’s Amerika.’
The San Francisco Chronicle

‘De Hunter S. Thompson van de islamitische literatuur.’
The Guardian

‘Radicaal-humoristisch.’
Tzum

In een pand in Buffalo (VS) leeft een groep jonge moslimpunks: boerqadragende riot grrlls, soefi’s met hanenkammen, straight edge soennieten, sjiitische skinheads en radicaalfeministische moslima’s. In hun huiskamer worden feestjes gehouden, maar mensen komen er ook samen om te bidden. Er is een gat in de muur geslagen om aan te duiden waar Mekka ligt.

Hun subcultuur heet Taqwacore, naar het Arabische taqwa (‘godvrezendheid’). In taqwa zijn deze jongeren hardcore. Taqwacore gaat uit van de premisse dat punk en de islam perfect te harmoniseren zijn. Knight schetst een pand waarin de jongeren het wekelijkse vrijdagmiddaggebed moeiteloos laten overgaan in een avond vol hardcore punk.

Knights Taqwacore is meer dan een gimmick en meer dan een amusante en aangrijpende schets van een fictieve subcultuur. Het is vooral ook een boeiende interpretatie van en kritiek op de hiërarchische structuren binnen de verschillende islamitische stromingen en een boek over islamitische minderheden binnen westerse samenlevingen.

Het boek heeft veel teweeggebracht. Naar aanleiding van de roman zijn er inmiddels zelfs daadwerkelijke Taqwacorescenes ontstaan, van de VS tot Maleisië. In die zin is het een prachtig, nogal letterlijk, voorbeeld van een roman die een werkelijkheid schept. Plots is er een beweging van jonge moslims die het podium beklimmen om daar de Sex Pistols te coveren met zinnen als ‘I am an Antichrist. I am an islamist’.

_

Paperback
302 pagina’s
12,5 × 20 cm
ISBN 978-94-92254-07-8
Prijs € 18,–

Luxe editie in linnen gebonden
In een oplage van 75 exemplaren
302 pagina’s
12,5 × 20 cm
ISBN 978-94-92254-11-5
Prijs € 50,–