Michael Muhammad Knight

Michael M. KnightMichael Muhammad Knight (1977, San Jose, vs) is een Amerikaanse romancier, onderzoeker en essayist. Hij studeerde in 2011 af aan Harvard University en is momenteel bezig aan zijn PhD in Islamstudies aan Chapel Hill in North Carolina. Knights vader groeide op in een religieus gezin van twintig kinderen en werd later lid van een motorbende. Hij kampte met psychische aandoeningen, waardoor Knights moeder met haar zoon vluchtte toen Michael twee jaar oud was. Knight is opgegroeid in het Ierse rooms-katholieke gezin van zijn moeder.

Knight maakte op zijn dertiende kennis met de islam door teksten van hiphopgroep Public Enemy. Nadat hij op zijn vijftiende de autobiografie van Malcom X had gelezen, bekeerde hij zich tot de Islam. Op diezelfde leeftijd ontmoette hij ook zijn vader weer voor het eerst. Toen Knight hem vertelde dat hij moslim was reageerde zijn vader met de boodschap dat hij een ‘white supremacist’ was. Op zijn zeventiende ging Knight naar Islamabad, Pakistan, om de islam te bestuderen in de Faisal Mosque.

Na aanvankelijke teleurstelling in de orthodoxe Islam ging Knight schrijven. Zijn eerste romans verschenen als zelf gestencilde zines die hij op parkeerplaatsen bij moskeeën verspreidde. In 2002 schreef hij Taqwacores, dat in eerste instantie eveneens door hemzelf werd uitgegeven, en pas later ook in boekvorm bij een uitgeverij verscheen. Inmiddels is het in meerdere talen verschenen. De roman dient tegenwoordig als lesmateriaal aan verschillende hogescholen en universiteiten inspireerde het een daadwerkelijke moslim-punkscene met bands als The Kominas, Vote Hezbollah, and Secret Trial Five.

Taqwacores was oorspronkelijk bedoeld als Knights afscheid van de islam, maar het enthousiasme van lezers bracht hem juist weer terug bij zijn geloof. Tegenwoordig beschouwt hij zichzelf als aanhanger van de Five Percent Nation, een sociale en religeuze beweging ontstaan uit de islam.