Derek Walcott

Derek WallcottDerek Walcott (1930-2017, St. Lucia) was dichter, toneelschrijver en essayist. Hij schreef voornamelijk in het Engels. Walcott won in 1992 de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij publiceerde zijn eerste dichtbundel, 25 Poems, op achttienjarige leeftijd in 1948. Dit was het begin van een groot poëtisch oeuvre. Hij studeerde drama in de Verenigde Staten en schreef verschillende toneelstukken. Hij doceerde bijna dertig jaar aan de universiteit van Boston, waar ook zijn vrienden en andere Nobelprijslaureaten Joseph Brodsky en Seamus Heaney doceerden.

Zowel Walcotts poëzie als zijn toneelstukken zijn sterk beïnvloed door zijn Caraïbische afkomst en het leven tussen twee culturen. De volkscultuur en orale traditie van de eilanden spelen een grote rol in zijn werk. Ook beschrijft hij de geschiedenis, het landschap, het dagelijks leven en de multiculturaliteit van de Caraïben.

Zijn beroemdste werk is het omvangrijke epos Omeros, dat wordt gezien als een van de belangrijkste literaire werken uit de twintigste eeuw. Het is een Caraïbische herschrijving van Homeros’ Odyssee. In het epos wordt zowel het koloniale verleden als het complexe heden van de eilanden onderzocht.